בשבועות הראשונים להנקה מייצרים חלב בשד האם באמצעות מנגנון ביקוש והיצע, כך שהאם מפתחת את תשתית השד לייצור חלב ומייצרת חלב בהתאם לגירוי השד והעברת החלב בפועל. אבל זה לא קורה בן לילה, זה תהליך. ביסוס הנקה טובה דורשת ‘השקעה בזמן’ והימים-שבועות הראשונים יכולים להיות מאתגרים.
איך אפשר לעזור לתהליך?
חפשי עזרה לעתים קרובות עם ניסיונות ההנקה הראשונים. בחדר לידה או בחדר לידה. בקשי מהמיילדת להניח עלייך את התינוק ואפשרי מגע עור לעור, ביקשי עזרה בזיהוי מוכנות התינוק להנקה והצמדת התינוק לשד. ההנקה הראשונה מלמדת את התינוק ואותך את טכניקת ההנקה ומאותתת לגוף שלך לייצר חלב, וחשובים להצלחת ההנקה בהמשך.
פנו לעזרת יועצת הנקה ו/או אחיות עם הכשרה מתאימה. זה בסדר גמור לבקש מספר פעמים עזרה בהצמדת התינוק לשד באותם ימים ראשונים. זו טכניקה שלעיתים לוקח זמן לרכוש אותה. לא תמיד יציעו לך, אבל חשוב לדעת לבקש באופן יזום. דעי שבכל בית חולים צריכה להיות יועצת הנקה מוסמכת. חפשי אותה. עם זאת, לרוב הצוות יש ניסיון בסיוע לאמהות בטכניקות ההצמדה. אל תחכי שמישהו יציע.
זה דבר טוב אם התינוק/ת שלך רוצה לאכול “כל הזמן”. ככל שהתינוק/ת שלך יונק/ת יותר בימים הראשונים (כלומר: יותר מ-8 פעמים ב-24 שעות) כך גדלים הסיכויים שהוא(/היא) לא יאבד אחוזי משקל מופרזים, וגם יקטין את הסיכוי לפתח צהבת ילודים. אל תהססי להניק את תינוקך בכל פעם שנראה שהוא מעוניין גם אם זה עתה סיים להניק. הציעי את השד לעתים קרובות. מפגשי הנקה יכולים להיות ארוכים מאוד, אפילו שעה, אבל יכולים להיות גם קצרים מאוד – דקות בודדות, וזה משתנה בין אמהות, תינוקות ומפגשים שונים. בדרך כלל לוקח מספר שבועות עד שהמפגשים מתקצרים ומסתדרים.
גירוי השד מועיל בביסוס הנקה וייצור חלב טוב. אם התינוק ישנוני, עליך להוסיף סחיטות חלב ידניות בין ניסיונות ההנקה.